İpek Eşarp & Şal Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Küçük bir tırtılın çabası ile büyük bir mucize olan ipek, yüzyıllardır severek ve beğenilerek kullanılan  çok  kıymetli bir  kumaştır.
İpek kozasının bu mücizevi dönüşümünü muhafaza etmekte kullanıcılarına kalmaktadır.

İpek eşarplar kullanılırken  kuru temizleme tercih edilmelidir,  bütün ipek eşarp satıcılarının da  özellikle belirttikleri şey saf ipek eşarbın kuru temizleme ile daha uzun ömürlü olacağıdır.

Kuru temizlemeyi tercih etmeyenler içinse bilinmesi gereken ilk husus ipek eşarbın asla makinada yıkanmayacağıdır.

İpek, Soğuk su ve özel ipek şampuanı ile  diğer çamaşırlardan ayrı olarak elde yıkanmalıdır. Asla çitilenmemeli, uzun süre suda tutulmamalı ve  asla sıkılmamalıdır. Ev içinde bir havlu üzerine serilerek ( yatay bir şekilde ) kurutulmalıdır.

İpek, asla direkt güneş ışığında bırakılmamalıdır.

İpek eşarp temizliğinde sıradan deterjan veya ağartıcı madde kulanılmamalıdır.

Eşarp Türleri Nelerdir, Hangi Tür Eşarbı Almalıyım?

SURA İPEK EŞARP :  %100 saf ipek, parlak ve yumuşak kumaştan üretilen ve desenin daha canlı gözüktüğü ürün çeşididir.

TWİLL İPEK EŞARP : %100 saf ipek, daha az kayma yapan ve sura kumaşa göre daha kalın işlenmiş eşarp türüdür.
SATEN EŞARP : Parlak ve kaygan bir kumaştan üretilen ve bone kullanılmadığı takdirde kayma yapan eşarp modelidir.
JAKARLI EŞARP : Kumaş yüzeyinde dokuma sırasında oluşturulan desenler mevcuttur, kayma yapmayan tüketiciler arasında kendiliğinden desenli olarak bilinen eşarp türüdür.
RAYON EŞARP : İpeksi yumuşak kumaştan elde edilen, kayma yapmayan ve içeriği polyester olmasına rağmen ipek gibi yumuşak olan eşarp türüdür.


TWİLL EŞARP :
Kalın kumaştan üretilen ve kayma yapmayan eşarp türüdür.

Lazer Kesimli Şal Nedir, Nerede Bulunur?

Lazer kesim şallar modanın yeni trendi. İpek şal tercih edenler artık lazer kesimli şalları da tercih etmeye başladı.
Farklı ve özel kesimleri ile şahane görüntüleri lazer kesimli şalları ayrı kılıyor. 
Özel tasarımları sayesinde sıradanlıktan çıkarak sürekli kullanılan ürünler haline gelen Lazer kesimli şallar, şal kullananlar arasında giderek yaygınlaşıyor.
Lazer kesimli şalların genellikle uzunlukları 2 metre, enleri ise 70 cm – 90 cm arası değişiyor.
Kenarları özel olarak yapılı bulunan Lazer kesimli şallar kusursuz hat düzgünlüğünü sunuyor.

Pashmina Şal Nedir, Nerede Bulunur?

Pashmina şallarımız düz renkleri ve tertemiz eşsiz ipek dokuları sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Özellikle gençler ve orta yaşlı bayanlar Pashmina düz renk şalları her tür elbisesine uyumlu tutmakta ve modanın son trendini üzerlerinde sergilemektedir.
Sizde sitemizdeki Pashmina şallar mutlaka göz atın, çok beğeneceksiniz!

İpek Nasıl Oluşur? Videolu

İpek öcekçiliğinde dut yetiştiriciliği birinci aşamayı oluşturur. Dut ağaçları çok yıllık olduğundan dikimden önce dikkatli ve iyi bir seçim yapılmalıdır. Arzu edilen kalitede yaprak üretimi iyi bir seçimle mümkündür. Dut seçiminde; yaprak verimi, yaprak kalitesi, toprağa ve iklim şartlarına uyumluluk, ipekböceği beslenme yöntemine uygunluk ve son olarak da hastalık ve haşerelere dayanıklılık hususları dikkate alınmalıdır. Dutluklar ana yollara yakın olmalı zirai mücadele gerektiren yerlerden en az 100 metre uzakta bulunmalı, eğimi 15 dereceden fazla arazilere kurulmamalı, fabrika, maden ocakları gibi duman ve is çıkaran sanayi merkezlerinden uzakta kurulmalı, araziden taban suyunun çok yüksek olduğu yerlere kurulmamalıdır. Dut hastalıklarına dikkat edilmeli, yerinde ve zamanında uygun yöntemlerle hastalık mücadelesi yapılmalıdır. Yaprak pası, kırmızı yaprak lekesi, dut dili mantarı gibi hastalıklarda ilaç kullanmak yerine, dalları ve yaprakları kesip toplayarak yakmak faydalıdır.Dünya’da ticari amaçla üretilen dört çeşit ipek vardır. Bunlar; Dut ipeği, eri ipeği, taşar ipeği ve muga ipeği’dir. Dut yaprağı ile beslenen ipekböceklerinden elde edilen dut ipeği Dünya ipek üretiminin yüzde 95’ini meydana getirir.(Kara, 1988 s.4) Dut ile beslenen ipekböceği (Bombyx Mori) kozalarından devamlı ipek ipliği çekilebildiği için endüstride kullanılan ham ipek ipliği elde edilir. İpek 4000 yıldan fazla bir süredir evcilleştirilmiş olan Bombyx Mori’den elde edilmektedir.
Hayat Sirkülasyonu
a)Tohumlar: İpekböceği tohumları çok küçüktür. 2000’e yakın tohum ancak 1 gr. Gelir. Tohumlar 1-1,3 mm uzunlukta ve 0,9-1,2 mm genişliktedir.
b)Tırtıllar: İpekböceği tırtılları larva yumurtadan çıktıkları zaman koyu kahverengi ve siyah renktedir. Tırtılların baş kısmı büyük, vücut tüylerle kaplı görünümdedir. Yaş ilerledikçe deri rengi açılır ve deri düzgün bir görünüm alır.
c) Baş: Baş, 6 segmentten (halka) dan oluşur. 2.segmentte anten, 4. segmentte alt çene, 5. segmentte üst çene, 6. segmentte dudak organları bulunur. Antenlerin üst taraflarında 6 çift basit göz vardır. Antenler 1 çift olup 6 parçadan oluşur, alt çene kesme işlemini yapar, üst çene uzantıları gıdanın tadını tespit eder. Alt çenenin arasında alt ve üst dudaklar ile ipeğin salgılandığı filier deliği bulunur.
d)Göğüs:Göğüs, 3 halkadan oluşur ve alt tarafında 3 çift ayak bulunur. Bu ayaklar tutunma ve tırmanma işlerinde kullanılmaz, tutucu özellikte olup yaprakları yeme esnasında tutmaya yararlar.

e) Karın: Karın, 11 vücut halkasından meydana gelir. 9 karın halkası ve diğer iki halka kuyruk kısmında birleşik bir görünümde olup, alt tarafından kuyruk ayağı veya 5 çift yalancı karın ayakları bulunur. 3-4-5 ve 6’ıncı karın ayaklarının alt tarafında ve son karın halkasında birer çift karın ayağı vardır. 8. karın halkası üzerinde kuyruk boynuzu (mahmuz) bulunur. 8. ve 9.halkaların alt kısmında cinsiyet ayrımına yarayan işaretler bulunur. Yalnız bunların gelişimi böceğin dördüncü ve beşinci yaşları arasında görülebilir. Dişi cinsiyet işaretleri süt beyazı noktalar şeklinde sekiz ve dokuzuncu halkaların alt kısmında görülebilir. “Ishwata” guddeleri ismi verilir. Erkek cinsiyet işareti ise süt beyazı renginde 8 ve 9. Karın halkaları arasında ve tam ortada bir çıkıntı görünümümde olup “Herold” guddesi ismi verilir.
 

İpekböceği Yetiştiriciliği:
a) Temizlik ve Dezenfeksiyon: Beslenmeden 7-10 gün önce besleme yerinin temizliği, kireçle badanası yapılmalıdır. Ayrıca beslenme odası ve evlerin girişine dezenfektanlı paspaslar koyarak ayakkabılarla mikrop taşınması önlenir. Böcekhaneler kolay temizlenebilen, havalandırılabilen, sıcaklık ve nemi kontrol edilebilen özelliklere sahip olmalıdır.�
b)İnficar: İnficar ya da fışkırma için özel yumurta kutuları kullanılır. İnficar etmiş tırtılların boyu ancak 3 mm, ağırlığı da 0,5 gr. kadardır. Üzerleri kıllarla kaplıdır. Fışkıran tırtıllar, özel kerevetlere alınır. Kerevetler seyyar ya da tavandan askılı olabilir. Temizliğin kolay yapılabilmesi için ilk kerevetin yerden yüksekliği en az 25 cm. olmalıdır. İki kerevet arasındaki yükseklik ise 70-90 cm. olarak ayarlanır.�
c)İpek Böceklerinin Beslenmesi ve Bakımı: İpekböceği 35-40 gün gibi kısa sürede fazla masraf ve iş işlemeden koza ürünü verir. Ancak dikkat ve titizlikle bakılıp beslenmelidir. Yurdumuzda iki mevsimde beslenme imkanı vardır. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yapılan beslenmeye ilkbahar beslenmesi, Ağustos ve Eylül aylarında yapılan beslenmeye ise sonbahar beslenmesi denir. Besleme evi temizlenebilen sıcaklık ve nemi kontrol edilebilen bir yer olmalıdır. İpekböceği tırtıl döneminde beyaz dut yaprağı yer ve 4 defa uykuya yatar. Böcek uyku döneminden sonra gömlek değiştirir. Dut yaprağı yemeksizin 24 saat hareketsiz kalır. İki uyku arasındaki süre bir yaş diye adlandırılır. 1. 2. ve 3. yaşlar genç ipekböceği, 4 ve 5. Yaşlar gelişmiş ipekböceği devresidir. İlk yaşlarda dut yaprakları kıyılarak verilir, gelişmiş yaşlarda yaprakların kıyılmasına gerek yoktur. Yaklaşık 3 gün süren 5. yaş sonunda böcekler yem yemeyi keser. Mide tamamen boşalır ve askı dönemi başlar.�
d) Askı ve Koza Hasadı: Ülkemizde olgunlaşan böceklerin kozalarını örmeleri için; buğday, çavdar, çeltik, hardal, katır tırnağı, funda su selesi, süpürge otu, meşe, çam gibi bitkisel askılar ile , plastik ve ondülin askılar kullanılmaktadır. İpekböcekleri tek tek elle toplanarak askıya alınabilir ya da kendi kendine askıya çıkmaları da sağlanabilir. Askıya çıkan ipek böcekleri dışkısını ve idrarını boşaltır ve koza örmeye hazır hale gelir. Önce kozanın tutunmasını sağlayan koza pamuğu adı verilen bir miktar ipek salgılar ve kendisini askıya tutturur. İpekböceği kozayı örmeye dıştan başlar ve içeriye doğru örmeye devam eder. Serisin denilen yapışkan maddeyi çenesinin altında bulunan salgı bezlerinden iplik halinde çıkararak ve kafasını sekiz rakamına benzer şekilde oynatarak kozasını örer. Kendisini kozanın içine hapseder. Bu ortalama üç gün sürer. Kozasını ören tırtıl kozasının içerisinde büzülmüş ve küçülmüş olarak kalır ve krizalit haline dönüşür. Koza hasadı, krizalit olgunlaşmadan yapılırsa lekeli ve düşük kaliteli kozalar elde edilir. Koza hasadı için en uygun zaman koza ürününün başlamasından itibaren 10-11 gün sonrasıdır. (Kaya, Hasada geç kalmak maddi kayıplara neden olur. Krizalit kelebek haline gelip çiftleşmek üzere kozayı deler. Delinmiş kozalardan ipek çekilemez. Kozalar örülüp bittikten bir hafta sonra toplanır. Kozanın içinde bulunan krizalit, kozaya zarar vermeden öldürülür. Bu işleme boğma denir ve iki şekilde uygulanır. 1) Su Buharıyla Boğma 2) Sıcak Hava İle Boğma. Elektrikle çalışan özel fırınlarda sıcak hava ile krizalitler öldürülür. Fırından kozalar kuru olarak çıkar.

 

 

Cachmere Nedir?

Cachmere Nedir?
Cachmere Keşmir’deki bir tür koyunun göğüs yününden üretilen özel bir yün çeşididir. Sadece Keşmir’deki koyunların yününden üretilen bu nadide yün dokusu kullanıcılar için ayrı bir öneme sahiptir.

Keşmir Nerededir?
Keşmir (Hindu / Dogri: कश्मीर, Baluçi: کشمیر), Hindistan, Pakistan ve Çin’in sınırlarında bir dağlık bölgedir. Himalayalar’ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

1947’de Britanya’nın sömürgesinden bağımsızlığı kazandığında nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlarından ibaret olduğundan Pakistan, Keşmir Emirliği’ne ait bu bölgeyi talep etmiştir. Ancak Keşmir Emirliği’nin kendisi Hindistan’a bağlanmasını istediği için Hindistan da bölgede hak iddia etmiştir.

Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan’ın Jammu ve Kashmir eyaleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan’ın kontrolü altına girmiştir. Pakistan’ın kontrolü altındaki bölgeye ‘Azadi Kaşmir’ denilmektedir.

1960’ta doğu kısmı Aksai Çin’i Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve hala kontrol altında tutmaktadır.

Pakistan ve Hindistan’ın bir türlü paylaşamadığı Orta Asyadaki sorunlu bölgeyi en son 1977’de Pakistan kazandığı askeri zaferle topraklarına katmıştır. Fakat masa başında batılı ülkelerin yoğun diplomasi ve propagandalarıyla geçmişten bu yana Pakistan’a ait Keşmir toprakları hala iki ülke arasında paylaşılamamaktadır.